Call us directly: +373-22-60-42-55

Mircea cel Batran 11/6 of.408, Chisinau, Moldova View Location

Jan 26

Inhalatiile prin nebulizare сu Respisun

Terapia cu aerosoli este tehnica cea mai des intalnita in tratarea infectiilor cailor respiratorii, cand pacientul prezinta simptome de tuse si respiratie greoaie. Poate fi folosita si in cazuri severe de boli pulmonare, astm, bronsita sau laringita. Medicamentul in stare lichida este inserat in aparat (nebulizator) si este transformat in vapori de catre compresor. Astfel, aerosolii ajuta la fluiditizarea mucusului din plamani, ajutand ulterior la eliberarea cailor respiratorii si eliminarea mucusului prin suflarea nasului sau tuse. Totodata, se permite aerului sa patrunda in cantitate mai mare in plamani. Fata de tratamentul medicamentos clasic, inhalatia cu nebulizator este mult mai eficienta, putand fi utilizata atat de catre adulti, cat si de copii.

Nebulizatorul poate fi cu compresor, sau cu ultrasunete, insa primul este cel mai frecvent utilizat. Acesta contine o masca inhalatorie cu aer comprimat si un ajutaj care se introduce in gura. Poate fi pe baza de baterii, sau poate fi conectat la o sursa de curent.

Utilizarea corecta a nebulizatorului se face astfel : pacientul trebuie sa se spele bine pe maini, doza de medicament prescrisa trebuie sa fie masurata cu precizie, iar in timpul respiratiei, pacientul trebuie sa stea in pozitie verticala. In functie de varsta, copilul poate sta pe scaun sau in bratele unui parinte. Masca trebuie fixata bine pe fata, si ajutajul (piesa care se introduce in gura) trebuie pozitionat intre dinti.

Durata inhalatiei cu aerosoli este cuprinsa intre 5 si 10 minute, timp in care respiratia trebuia sa fie adanca si inceata. Este recomandat, daca este posibil, ca respiratia sa fie tinuta timp de 2-3 secunde inainte de expirare, pentru o eficienta crescuta. La final, aparatul nu trebuie scos imediat din priza ; acesta trebuie mentinut timp de inca un minut, pentru a va asigura ca s-a consumat tot medicamentul in stare lichida. Nebulizatorul trebuie igienizat dupa fiecare utilizare.

In timpul inhalatiei cu aerosoli, este posibil sa prezentati anumite reactii adverse precum ameteala, stare de greata sau tuse. In cazul in care intampinati astfel de probleme, este recomandat sa luati o pauza de cateva minute (timp in care sa incercati sa reveniti la respiratia normala), apoi reveniti la tratament. Este bine de retinut ca efectele secundare sunt cauzate de medicamentie si nu de aparatul in sine.

Medicamentele care pot fi folosite in nebulizatoare pot fi : serul fiziologic, substanțe bronhodilatatoare (substanța activă Salbutamolum), Adrenalină (fiole 1 mg/1 ml, în amestec cu ser fiziologic) , substanța activă Propionat de Fluticazonă fiole, sau soluție salină hipertonă 3% (RESPISUN)

Respisun este o solutie salina hipertonica 3%, care contine clorura de sodiu si apa purificata.

Mod de prezentare : cutie cu 24 de doze. Dozele sunt de unica folosinta si sunt destinate strict pentru inhalare (nu se utilizeaza injectabil). Pot fi utilizate atat in nebilizatoarele cu compresor, cat si in cele cu ultrasunete.

Indicatii

  • Crește mobilizarea secrețiilor în tractul respirator inferior prin efect osmotic, de exemplu în bronșiolită, fibroză chistică, bronșiectazie etc.

  • Previne uscarea mucoasei bronșice

Mod de administrare :

1 fiolă de 2 până la 4 ori pe zi.

No comments yet.

Add a comment